Emlékezés egy kiállításra

A foltvarrás véleményem szerint nem csak egy kreatív hobbi, hanem hatalmas közösségformáló erő is. Sok éve vagyok tagja a Pécsi Hunyor Foltvarró Körnek, mely a legnagyobb foltvarró csoport a városban, 2005 óta működik, kb. 50 taggal. 2014-ben a csoportunk elvállalta az országos kiállítás megszervezését, melyhez megkaptuk a város támogatását.

Az Országos és Nemzetközi Foltvarró Kiállítás és Találkozó a Magyar Foltvarró Céh, a Hunyor Foltvarró Kör és a Zsolnay Negyed közös szervezésében 2015. augusztus 21-23. között a Zsolnay Negyedben, a Szamárfül Fesztivál keretében valósult meg.

Az eseményen nagyon sok foltvarró és érdeklődő vett részt.Több országból érkeztek alkotók és munkák (Japán, Svédország, Finnország, USA). Itt volt Ricky Tims is a csapatával, aki az Egyesült Államokból érkezett, mivel épp európában roadshow-zott ekkor, szerencsénkre. A legnagyobb sikere a japán művek kiállításának volt, melyet Naomi Ichikawa gyűjtött össze. A különleges gyűjteményt utaztatják a világban, hiszen így ízelítőt kap az is a japán kultúráról, aki nem teheti meg, hogy elutazzon a távol-keleti országba. A találkozón nagyon sok lehetőség volt a tanulásra a különböző tanfolyamokon, nyitott műhelyekben. A végén a Zsolany Negyed vezetői elmondták, hogy nagyon meglepte őket, hogy a foltvarrás ekkora integratív erővel bír.

Album a japán gyűjteményről és a díjnyertes alkotásokról.

A kiállítás mintegy reklámozására 2015. augusztus 14-én egy flashmobot szerveztünk Párnacsata címmel a Széchenyi téren. Csoportunk minden tagja vállalta két-két betűs párna elkészítését, melyből kiraktuk a következő feliratot: "2015. augusztus 21-23. Szamárfül Fesztivál - Országos Foltvarró Kiállítás és Vásár." A párnákat a kiállítás után a Zsolnay Negyednek adományoztuk.

A Kör tagjaival egy nagy munkával is készültünk a találkozóra. Varrtunk egy nagy kollázst a városról, melyet egyik társunk rajztanár férje tervezett. Hónapokon keresztül készült a mű, mely a kiállítás bejáratánál volt látható, majd a Zsolnay Negyedben került elhelyezésre.

Úgy gondolom, szerénység nélkül állíthatom, hogy sikeres volt a kiállítás. Nagyon örülök, hogy részt vállalhattam benne!

Oszd meg, ha tetszett