Foltvarró kisokos

Néhány szót érdemes szólni a foltvarrásban használt alapfogalmakról is, úgymint patchwork, quilt, blokk, folt, tűzés vagy steppelés.

Patchwork – nemzetközi elnevezés, szó szerinti fordítása foltmű vagy foltmunka.

Quilt – szintén nemzetközi fogalom, a tűzéssel díszített foltmunka elnevezése. Ez a technika, amire már a történeti részben utaltam, eredetileg tűzött takarót jelentett a foltvarrásban. Ma viszont már minden használati és dísztárgyat díszíthetünk tűzéssel. Minden quilt három rétegből áll: előlap, töltőflíz/vatelin és hátlap. A középső rétegnek köszönhetően a steppelt varratok kidomborodnak, gyönyörű faktúrát adva a munkának. A tűzést végezhetjük kézzel vagy géppel, a gépi tűzésről még bővebben lesz szó.

Blokk – ez a fogalom az a textilmozaik egység, amely egy motívumot tartalmaz. A blokk a foltvarrás alapegysége, ebből épül fel egy mű. Tipikus amerikai találmány, ugyanis ezelőtt a munkákat medálszerűen varrták: középre került a fő minta, és azt keretezték, körbevették különböző foltokkal. De így egyre nehezebb volt a művel dolgozni, ezért az egész művet blokkokra osztották. Ezzel elkezdődött a blokkok fejlődése. Aki feltalált egy blokkot, elnevezte azt, ezek lehetnek bibliai nevek (Jákob lajtorjája, Betlehemi csillag), vagy a napi életből vett fogalmak (lyuk a csűr falán, a préri királynője, bírósági lépcső, kunyhó, vihar a tengeren, részeg ember lépései). Ma több ezer klasszikus blokkot ismerünk. Amerikában a blokkok összegyűjtése és katalogizálása fontos tudományág. Pl. Barbara Brackman műve az Encyclopedia of PiecedQuiltPatterns több mint 4000 mintát tartalmaz.

Folt – a blokk alkotó eleme, valamilyen geometriai minta (leggyakrabban négyzet vagy háromszög, de lehet pl. rombusz vagy trapéz is). A csupa egyforma hatszögekből álló munka neve: nagymama virágoskertje – ehhez mindig virágmintás pamutot használnak fel, és kézzel varrják, papírsablon segítségével. A charmquiltek érdekessége, hogy 999 különböző anyagból, de általában egyforma síkidomból épülnek fel.

Tűzés v. steppelés - ahhoz, hogy a patchworkből quilt legyen, az szükséges, hogy egy speciális eljárást alkalmazzunk. Ez az eljárás a tűzés vagy steppelés (quilt technika). A technika fejezetben részletesebben írok a tűzésről, most csak annyit említenék meg, hogy a díszítő tűzéssel még esztétikusabb, művészi munkák születnek, tehát ezzel gazdagabbá, értékesebbé válnak a művek. Van olyan technika, amikor csak egyszerű fehér pamutanyagon a nagyon esztétikus tűzésminta adja a díszítést. A tűzésminták fejlődése napjainkban is tart.

A nagy takarók, falképek tűzését a legkönnyebben az ún. hosszúkaros tűzőgéppel lehet kivitelezni.

Vannak viszont olyan varrógépek, melyek alkalmasak arra, hogy professzionális tűzést végezzünk velük. A BERNINA BSR öltésfigyelő rendszer nagyon jó fejlesztés ezen a téren: a BSR talp aljába egy érzékelőt építettek, ami az alatta mozgó anyag mozgását figyeli, és ehhez igazítja a varrógép sebességét, szabályozza a gyorsaságát, valamint megállapítja, ha éppen megáll a varró az anyaggal. Minél nagyobb tempót diktál, annál gyorsabban varr a gép, tehát bármely irányba és sebességgel mozgatja az anyagot, az öltések mindig egyforma hosszúságúak lesznek.

Share if you like it