Kitekintő

A Magyar Foltvarró Céh tagjai minden hónapban kapnak elektronikus hírlevelet, melyben néhány friss hír, újdonság szerepel. Ezen a fórumon szoktak megjelenni az én írásaim is, melyekben híres foltvarrókról, könyvekről, egyéb érdekességekről tudósítok. A megjelent cikkeket itt is közzé teszem.

Kathleen Matthews: Stitched Textiles: Landscapes című könyvének bemutatása

Kathleen Nagy-Britanniában született, az angol vidéki táj inspirálja az alkotásait.

Azt mondja, minden tájkép kihívás, különböző technikákat igényel, hiszen háromdimenziós képet kell létrehozni kétdimenziós anyagokból.

A műveit az anyagok rétegzésével, applikálással, szabad gépi tűzéssel és hímzéssel alkotja - így hoz létre fényt, árnyékot, textúrát, perspektívát.

Bemutatja a tervezési folyamatot, az anyagok festését, a tájak és évszakok legjellemzőbb ábrázoló elemeit (ég, víz, naplemente, fák, hegyek és dombok, sziklák). Végül 5 projekten keresztül mutatja be a tájképek készítésének művészetét (Őszi erdő, Virágoskert, Tengerszem, Naplemente a tónál, Levendula farm).

 

Tim Latimer amerikai foltvarró

Foltvarró társam, Bagarus Magdi hívta fel a figyelmemet Tim Latimerre, aki Timquilts néven van jelen a közösségi médiában. Hihetetlen volt számomra, amikor megláttam, hogy egy száz éves, lábbalhajtós varrógéppel alkot csodálatos quilteket. Az FMQ, vagyis Free Motion Quilting (szabad gépi tűzés/steppelés) mestere.

Tim a Facebookot és a Youtube-ot használja alkotásai népszerűsítésére, majd az Etsy nevű on-line piacon kínálja megvételre azokat. Általában táskákat készít, nagyon gazdag tűzéssel, gyakran bőr alapra, de falképeket és ágytakarókat is varr. Kiállításokon és pályázatokon is gyakran részt vesz, valamint a gépi mellett a kézi tűzést is tökélyre fejlesztette. Ő is gyakran a természettől kapja az inspirációt a munkáihoz.

Gyűjti az antik varrógépeket, mindig beszámol a blogján az új szerzeményeiről.

Ajánlom mindenki figyelmébe, aki érdeklődik a gépi tűzés és egyéb érdekességek iránt.

Isobel Moore angol textilművész bemutatása

A Kelet-Sussexben élő textilművész és tanár műveire a Facebookon figyeltem fel. Az alkotásai, melyek részben géppel, részben kézi varrással készülnek nagyon finomak, mívesek, szuggesztívek. 

Az alkotó aktívan jelen van a közösségi médiában, több platformon is népszerűsíti a munkáit, blogot is ír.

Munkáit részben a kelet-angliai táj ihleti, a színek, a tájak, a minták és a bonyolult részletek. Lenyűgözik a természetben található bonyolult matematikai mintázatok pl: spirálok. Másrészt a történeti formák is inspirálják, a kelta csomók, a sziklarajzok és a viking rúnák.

Szereti a kihívásokat, gyakran hoz létre olyan háromdimenziós alkotásokat, melyek szokatlan anyagokat tartalmaznak, pl: újrahasznosított textileket, papírt és gyöngyöket. Workshopokat is tart, különböző témákban, melyre várja a jelentkezőket.

Share if you like it